20080214

Jalur Gemilang pada pesawat Ascender

IPOH 13 Feb. - Bendera Perak dan Malaysia akan ditampal pada ilustrasi pesawat angkasa suborbital 'Ascender' yang akan dipamerkan di Simposium Universiti Angkasa Antarabangsa di Strasbourg, Perancis pada 20 hingga 22 Februari ini.

Ia anjuran Agensi Angkasa Eropah (ESA) dan ditaja oleh Pentadbiran Angkasa dan Aeronautik Amerika (NASA).

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Industri dan Usahawan Negeri, Datuk Ramly Zahari berkata, pemilik asal reka bentuk pesawat angkasa ini telah bersetuju membenarkan bendera Perak dan Malaysia ditampal pada pesawat rekaannya kerana sumbangan Kerajaan Negeri Perak dan Malaysia dalam pembangunan pelancongan angkasa di peringkat antarabangsa.

Katanya, poster itu akan menjadi rujukan utama di kalangan komuniti pelancongan angkasa antarabangsa dan memperkenalkan Perak dan Malaysia sebagai kerajaan yang peka terhadap perkembangan industri pelancongan angkasa dan teknologi pesawat suborbital.

Menurutnya, ia juga akan menjelaskan kesesuaian pembangunan dan operasi pesawat suborbital di negara dunia ketiga dan menjelaskan bagaimana aktiviti penerbangan suborbital sesuai untuk membangunkan sumber manusia dalam bidang teknologi angkasa di negara dunia ketiga.

Beliau yang juga Pengerusi Persatuan Pelancongan Angkasa Malaysia berkata, di samping mempamerkan poster ini di Universiti Angkasa Antarabangsa di Perancis, persatuan itu dan Makmal Roket Switzrland akan menandatangani surat minat terhadap kerjasama membangunkan pesawat suborbital untuk pelancongan angkasa.

''Majlis menandatangani surat minat ini akan diadakan di Makmal Roket Switzerland berhampiran Zurich, Switzerland pada 19 Februari ini dan disaksikan oleh Pusat Pengurusan Pelaburan Negeri Perak (Perak Invest)," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Sebelum ini, katanya, kerajaan negeri dan Malaysia juga telah mendapat promosi di persidangan Persatuan Antarabangsa untuk Kemajuan Keselamatan Angkasa di Chicago, Amerika Syarikat anjuran ESA dan NASA pada bulan Mei tahun lalu.

''Apabila Persatuan Pelancongan Angkasa Malaysia membentangkan kertas kerja mengenai bekas minuman dan makanan untuk angkasawan dan pelancong angkasa yang dinamakan 'labu sayong' sebagai penghargaan ke atas sumbangan Kerajaan Negeri Perak dan Malaysia dalam bidang pelancongan angkasa," katanya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0214&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_04.htm

No comments: