20071112

Cara Mudah Membuat Roket Air

AMARAN : Permainan Roket Air ini memerlukan pengawasan ibu bapa atau orang dewasa, kerana ianya berbahaya jika ianya tidak dikendalikan dengan betul. Ianya harus dimainkan di kawasan lapang, jauh dari orang ramai. Ianya berbahaya ketika Pelancaran Roket dan ketika Roket jatuh selepas dilancarkan.

BAHAN YANG DIPERLUKAN
1. Pam tayar
2. Roket
3. Pelancar Roket

ROKET
Roket boleh dibuat daripada botol air terpakai saiz 500 ml atau 1.5 L. Lagi besar lagi tinggi pergi roket dan lebih masa diperlukan untuk mengepam. Botol air diubahsuai menggunakan beberapa botol atau plastik supaya mendapat bentuk roket. Sayap diperlukan pada bawah roket untuk penerbangan yang baik. Gunakan tape atau apa yang sesuai untuk menyambungkan bahagian roket. Muncung roket juga perlu berat sedikit (seberat duit 50 sen), letak plastesin atau apa-apa yang sesuai dan selamat pada dalam muncung roket supaya roket boleh pergi tegak.

PELANCAR
Pelancar roket boleh dipegang atau dibuat tapak pelancar. Pelancar roket dibuat dari paip PVC yang biasa digunakan untuk memasang paip dirumah. Sambungkan hujung paip pada penutup paip yang ditebuk lubang untuk dipasang NAT (vavle) tayar. Nat tayar ini boleh didapati pada tiub tayar motosikal yang terpakai.

Pelancar roket boleh dipasang pada tapak pelancar yang diperbuat dari kayu terpakai. Ikat tali pada muncung botol roket untuk dikuncikan pada tapak pelancar

PELANCARAN ROKET
Masukkan air dalam roket.
Pastikan apabila roket dimasukkan pada pelancar, air lebih kurang 40% dari isipadu botol. Kalau lebih roket menjadi berat dan tak pergi tinggi.
Pegang hujung roket (untuk pelancar tanpa kunci) atau kuncikan roket pada tapak pelancar.
Mulakan pam angin ke dalam pelancar roket. Cuba dahulu 2-3 pam dan lepaskan roket untuk mendapatkan sukatan bilangan pam yang sesuai. Jangan pam terlalu banyak angin , kerana boleh menyebabkan roket atau pelancar pecah.
Pastikan tiada sesiapa berhampiran tapak pelancaran roket dan tempat roket dijangka akan jatuh.
Cuba dengan botol kecil dahulu 500ml sebelum mencuba dengan botol besar 1.5ml. Botol kecil boleh pergi setinggi 100 meter , sementara botol besar boleh pergi setinggi 200 meter.

SELAMAT MENCUBA DAN BERHATI-HATI
JADIKAN INI SEBAGAI AKTIVITI BERILMU DAN AKTIVITI KELUARGA

12 comments:

Dr. Mohad said...

good idea, thanks teacher. i have to do at my school

Dr. Mohad said...

Its good idea for my PnP. Tahniah

azmi said...

Tahniah...bersama kita perkembangkan roket air di malaysia

roketh2o.blogspot.com
masih dalam pembinaan.

cg azmi jaaffar
maokil

azmi j said...

Tahniah......laman blog saya telah dikemaskini, ada banyak maklumat yang ingin dikongsi berkaitan dengan roket air

sila lawati http://roketh2o.blogspot.com

Muslimeen United said...

Terima kasih cikgu...Ni nak tanya sikit, macam mana nak buat reka bentuk roket tu? Boleh post sikit dalam blog ni?

azmi j said...

Muslimeen United, saya dah terbit kan banyak post2 berkaitan dgn cara membina roket h2o yg mudah. Sila lawati laman roket h2o saya di http://roketh2o.blogspot.com Dlm blog tsbt ada satu powerpoint yg menerangkan dr A-Z bagaimana membina roket h2o. Tajuk post saya dah tak ingat...maaf

eirmanz said...

saya berhasrat agar permainan roket air ini dapat berkembang di malaysia kelak. Di sekolah daya telah menubuhkan kumpulan kecil terdiri drpd pelajar.

azmi j said...

Bersama kita mengembangkan permainan roket air

Anonymous said...

As Salam...cikgu nak tanya kelip penahan untuk pelancaran tu buat macam mana

HANINAOMI MANSOR said...

cikgu perlu ke meletakkan hiasan pada roket kita

HANINAOMI MANSOR said...

cikgu perlu ke meletakkan hiasan pada roket kita

AmmarHamraa' said...

xde roket btol2 ke?..guna bahan api sebenar